Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak by měla vypadat skautka z oddílu Činčapi anpetu wi?

cz-vlajka.jpg

Je poslušná. Je pro ni samozřejmostí poslechnout vedoucího i starší skautku. Ví, že si na ni nevymýšlí žádné škodolibosti a že každá věc, kterou jí říkají má nějaký důvod.

 

  Dívá se kolem sebe a umí pomoci tam, kde je třeba. Nikdo ji na to nemusí upozorňovat. Sama od sebe si hledá práci a je jí hloupé sedět, když ostatní pracují.

 

  Je spolehlivá a dochvilná. Pokud má na starost nějaký úkol, můžou ostatní z oddílu věřit tomu, že bude v daném termínu hotov. Nemusí jí to nikdo stokrát připomínat. Na domluvené schůzky chodí včas.

 

  Je samostatná. Postará se o sebe na táboře a na výpravě. Hygiena těla i místa ve stanu je pro ni důležitá. Ví, co si má sbalit na výpravu… Pokud je starší, předává tyto své zkušenosti mladším.

 

  Snaží se o rozvoj sama sebe a své družiny. Aktivně pracuje na svém zlepšování, mezi to patří i práce s vlastní skautskou stezkou. Při zpětné vazbě odhalí své slabé i silné stránky snaží se v těch slabých zlepšit. Ostatním členům družiny/oddílu se nebojí říct svůj názor. Říká věci tak, aby lidem zbytečně neubližovala.

 

  Podílí se dle svých zkušeností na přípravě programu družiny/oddílu. Ví, že všechno nemůže zvládnout sám jeden člověk (rádce družiny/vůdce oddílu) snaží se zapojit jako člen týmu (družiny/oddílu).

 

  Družina je pro ni parta kamarádů, a i když jí někdo nesedí, snaží se k němu chovat hezky. Nikdo v družině není utiskován.

 

  Činnost ostatních oddílů pro ni není hloupá. Chápe, že odlišnost není na škodu a pro ni může být inspirací v činnosti družiny. Proto se jiným oddílům neposmívá.

 

  Ovládá základní skautské dovednosti a znalosti. Na táboře a výpravě je oporou vedoucím. Umí postavit stan, teepee a další vázané stavby, nasekat dřevo, rozdělat oheň.

 

  Nemluví sprostě. K čistotě slov patří i vynechání některých slov ze slovníku.

 

  Je veselá. Pokud se něco nedaří, nepropadá panice a dokáže být oporou svému týmu. I když je to někdy únavné a těžké, do dalších úkolů jde s nadšením. Ví, že práci je třeba dodělat.

 

  Má environmentální cítění. Třídí odpad v klubovně a na táboře. Nezanechává po sobě v přírodě žádný odpad a je ochotna uklidit i některý, který sama nevytvořila. Dokáže se chovat tiše a ohleduplně.

 

  Řídí se skautským zákonem a slibem. Netřeba komentovat. Skautský zákon slib zahrnují všechny výše zmíněné body zvláště zmíněné body.

Vytvořila Sojka